Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Wat is het?
Met het Burger account kunt u inloggen op het raadsinformatiesysteem iBabs en kunt u openbare raads- en commissiestukken raadplegen.


Hoe werkt het?
U kunt zowel op de webversie als de app van iBabs inloggen.
Met de volgende gegevens logt u in:

  • Site: Harlingen
  • E-mailadres: burger(alleen dit woord, e-mailadres is niet nodig)
  • Wachtwoord: burger

De webversie vindt u op https://portal.ibabs.eu/, de iBabs-pro app kunt u downloaden uit de App Store of Google Play Store.

De Rekenkamer controleert of de gemeente het gemeenschapsgeld doelmatig, doeltreffend en rechtmatig besteedt.


Onderwerpen
De Rekenkamer houdt zich o.a. bezig met:

  • Kan de gemeente hetzelfde doen met minder geld?
  • Kan de gemeente meer doen met hetzelfde geld?
  • Wat wil de gemeente met haar beleid precies bereiken?
    De Rekenkamer in Harlingen bestaat uit drie leden en is onafhankelijk. Dit betekent dat de Rekenkamer zelf bepaalt welke onderwerpen ze wil onderzoeken. Ambtenaren en bestuurders van de gemeente zijn verplicht aan die onderzoeken mee te werken. De Rekenkamer rapporteert aan de gemeenteraad. De raad kan de Rekenkamer vragen om een onderzoek in te stellen naar een bepaald onderwerp; de Rekenkamer beslist zelf of ze op dat verzoek ingaat.

Leden Rekenkamercommissie
De rekenkamer bestaat op dit moment uit de volgende personen:

  1. Mevrouw N. Wiersma
  2. De heer T. van Dijk
  3. De heer P. Poppen

Op de Wie is wie pagina maakt u kennis met de gemeenteraadsleden, duo-commissieleden en fracties. Ook zijn hier de contactgegevens te vinden.

Interpellatie
Een zwaarwegend instrument voor een politiek gevoelig onderwerp is het bevragen of ter verantwoording roepen van het college van B&W in de vergadering. Het onderwerp wordt via een debat in de raadsvergadering behandeld


Onderzoek / enquête
Een raadsenquête kan de gemeenteraad inzetten bij het uitoefenen van haar controlerende taak. Een raadsenquête is vergelijkbaar met een parlementaire enquête alleen dan op lokaal niveau. Een raadsenquête kan alleen worden ingesteld als een meerderheid binnen de gemeenteraad dat wil. Voor een raadsenquête wordt een commissie benoemd, deze commissie doet onderzoek naar het door het college van B&W of het bestuurscollege gevoerde bestuur over een bepaald onderwerp. De enquêtecommissie kan openbare verhoren houden.


Het stellen van vragen
Een raadslid kan zowel mondeling als schriftelijk vragen stellen.

Hoe werkt de gemeenteraad? Voor veel inwoners is dit niet duidelijk, hiervoor is er een filmpje gemaakt met een uitleg hoe het één en ander werkt.

Raadsleden hebben diverse instrumenten om hun taak als raadslid goed te kunnen uitoefenen. De belangrijkste instrumenten zijn:


Amendement
Door middel van een amendement kunnen raadsleden een besluit of verordening wijzigen.


Motie
Tijdens de besluitvormende ronde kunnen raadsleden door middel van een motie een uitspraak doen over een geagendeerd onderwerp. De indiener van de motie kan zijn motie toelichten, daarna komen de andere fracties aan het woord. Na het debat over het onderwerp wordt er over de motie gestemd. De uitspraak is een wens, verzoek, opdracht of oordeel (bijvoorbeeld treurnis of afkeuring).


Motie vreemd aan de orde van de dag
Raadsleden kunnen over een actueel onderwerp dat niet is geagendeerd en waarover geen inhoudelijke discussie nodig is, een uitspraak doen of opdracht geven aan het college.


Initiatiefvoorstel indienen
Een initiatiefvoorstel is een voorstel van één of meerdere raadsfracties voor nieuw beleid, aanpassing van kaders of een verordening. Het initiatiefvoorstel moet schriftelijk ingediend zijn bij de voorzitter van de raad. Als de raad met het initiatiefvoorstel heeft ingestemd, werken de indieners het voorstel uit.

  1. De gemeenteraad is de baas van de gemeente en bestaat uit 17 raadsleden. De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Harlingen, Midlum en Wijnaldum.



De gemeenteraad heeft 3 belangrijke taken:

  1. Volksvertegenwoordiging: de gemeenteraad spreekt namens de inwoners van Harlingen, Midlum en Wijnaldum.
  2. Geeft kaders aan: Zij besluiten over de belangrijkste plannen voor haar inwoners.
  3. Controleert of het college van B en W hun werk goed doet.
    En mag:
  • Regels maken (verordeningen): iedereen in de gemeente moet zich aan deze regels houden.
  • De begroting en jaarrekening vaststellen en de hoogte van gemeentelijke tarieven en belastingen bepalen (bijvoorbeeld: parkeertarieven).

Als controleur kan de gemeenteraad de volgende instrumenten inzetten:

  • het recht van initiatief: een raadslid kan onderwerpen op de agenda zetten door een eigen voorstel of notitie in te dienen.
  • het recht van amendement: een raadslid kan voorstellen om voorgestelde besluiten te wijzigen.
  • het recht van vragen: een raadslid kan mondeling en schriftelijk vragen stellen aan het college van B & W.
  • het recht van interpellatie: een raadslid kan een debat aanvragen met een wethouder om vragen te stellen over een onderwerp dat niet op de agenda staat.
  • het recht op informatie: het college van B en W is volgens de wet verplicht de gemeenteraad te informeren en verzoeken om informatie altijd te beantwoorden.
  • het recht op onderzoek: de raad kan het recht op onderzoek gebruiken om het door het college gevoerde beleid te onderzoeken.

De gemeenteraad van Harlingen vergadert volgens het BOB-model:

  1. Beeldvormende commissie
    In de beeldvormende fase kunnen raadsleden technische en politieke vragen. Technische vragen zijn vragen naar feiten en harde gegevens. Politieke vragen gaan over afwegingen die door het college gemaakt zijn.

  2. Oordeelvormende commissie
    In de oordeelvormende fase kunnen raadsleden hun mening geven over het raadsvoorstel. Ook de portefeuillehouder kan worden gevraagd politiek stelling te nemen. Tevens kunnen moties of amendementen worden aangekondigd.

  3. Besluitvormende raadsvergadering
    Tijdens de besluitvormende fase kunnen de raadsleden motiveren of ze voor of tegen gaan stemmen. Wijzigingen in standpunt of motivatie t.o.v. de oordeelvormende commissie, kunnen uitgebreider toegelicht worden. Tevens kan er gereageerd worden op moties en of amendementen.

    In onderstaande overzicht staan alle geplande vergaderingen van 2024 vermeld. De agenda's en stukken van de vergadering zijn digitaal te raadplegen op de website en worden per vergadercyclus uiterlijk 10 dagen voor de Beeldvormende commissie gepubliceerd.
    Wilt u de stukken lezen op uw mobiel of tablet, maak dan gebruik van het iBabs burgeraccount. U bent van harte welkom om de vergaderingen van de raad bij te wonen in het Stadhuis of mee te kijken via de livestream(externe link). U kunt ook de openbare fractievergaderingen van de verschillende partijen bezoeken.


Hier vindt u het: